Sinüzit

Sinüzit

Sinüzit nedir?

Yüz ve kafa kemiklerinin içindeki bu boşlukların iltihabına sinüzit denir. Sinüzit, soğuk algınlığı veya allerji sonucu fazla miktarda mukus salgılanması ile başlar. Sinüslerin burna açıldığı küçük deliklerin ağzı şişer ve kapanır. Mukus sinüsler içerisinde birikir ve boşalamaz. Bu durumda sinüs içerisindeki basınç artar ve hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak değisik bölgelerde baş ağrısı oluşur. Sinüslerden boşalamayan mukus içerisinde zamanla bakteriler ürer ve yeşil-sarı burun akıntısı başlar. Bu durumda baş ağrısı daha da artar. Sinüslerin çıkışlarındaki tıkanıklık uzun sürerse kronik sinüzit gelişir. Kronik sinüzitte baş ağrısı azalır ancak genizdeki akıntı devam eder. Bazen polip adı verilen etler de burun içinde büyüyebilir.

Sinüzit

Geniz akıntısı nedir?

Havakiriliği, allerji, tozlar, viruslar tahriş sonucu bu akıntıyı artırır. Amaç burun içini temiz tutmaktır. Artan bu akıntıyı kişiler bu şekilde hissetmeye başlar. Allerjik olaylarda bu akıntı berrak, su gibi, enfeksiyonlarda ise koyu, yapışkan, sarı veya yeşil renklidir.

Sinüsler ne işe yarar?

SinüzitDoğumda çok küçük olan sinüsler, burnun içinden, yüz ve kafa kemiklerinin içine doğru genişleyen boşluklardır. Erişkin çağına kadar büyümeye devam ederler. İçi hava dolu boşluklardır. Bütün sinüsler çok küçük ağızlarla burun boşluğuna açılırlar. Sinüsler günde yaklaşık yarım litre salgı(mukus) yapar. Bu mukus burun örtüsü(mukoza) üzerinde hareket ederek tozları, bakterileri ve diğer hava ile taşınan partikülleri temizler. Bu mukus geriye, boğaza doğru akar ve yutulur. Bu normal bir fonksiyondur ve bu akıntı farkedilmez.

Sinüzit tehlikeli midir?

Çoğunluğu ilaç tedevisi ile düzelmekle birlikte, nadiren sinüslerin göze ve beyne çok yakın olmaları sebebi ile, enfeksiyon, göze ve beyne yayılabilir. Ayrıca geriye doğru akan mukus bronşit ve astıma da yol açabilir. Aynı zamanda kronik öksürük sebebidir.

Ağrı hangi bölgelerde olur?

Sinüzit, yüzde, yanaklarda, alında ve göz çervesinde ağrı yapar. Bulantı ve kusma ile seyreden ağrılar daha çok migren ağrılarıdır.

Kimler sinüzit olabilir?

Allerjisi olanlar, burunda kemik eğikliği sebebi ile nefes alma sorunu yaşayanlar, sigara içenler ve kalabalık ortamlarda yaşayanlar daha sık yakalanırlar.

Nasıl tedavi edilir?

Yeni başlamış olan akut vakalar ilaç tedavisine çok iyi cevap verirler. Kronik vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir. Çankaya Hastanemizde kurulan endoskopik sinüs cerrahi ünitesi ile bu hastalıkların çözümünde en son cerrahi teknikler uygulanabilmektedir.

Sinüzit olmak istemiyorsanız:

  • Allerjiniz varsa kontrol edin.
  • Yatağınızın başı hafif yüksekte uyuyun.
  • Sigaradan uzak durun.
  • Bilinçsizce burun damlaları kullanmayın.
  • Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın.
  • Enfeksiyonu olanlarla ilişkilerinizi sınırlamaya çalışın.
  • Endoskopik muayene yapılmadan teşhisten emin olunamayacağını bilin…