Bütün bacak anatomisini dikkate alarak plan yapılır. Sayesinde en uygun ve an az kemik kaybı ile ameliyat yapılır. En uygun protez yerleşimi eklem çevresindeki yumuşak doku ve bağlara mümkün olan en az şekilde müdahale edilmesini sağlar. Yumuşak doku ve bağlara en az müdahale ile en iyi yumuşak doku ve bağ dengesinin sağlanması öncelikle ameliyat sonrası ağrıyı azaltır. Yumuşak doku dengesinin iyi olması ameliyat sonrası rehabilitasyonu daha kolay hale getirir. Protezli eklemin daha doğal hissedilmesini sağlar. En doğru pozisyonda yerleşmiş olan protez yıllar geçtikçe meydana gelecek yıpranmayı azaltabilir.
Hastanemizde Kullandığımız Robotun Özellikleri Nelerdir ve Dünyada Bu Teknoloji Nerelerde Kullanılmakta?
Günümüzde robotik cerrahi ileri teknolojiye adapte olabilmiş sayılı merkezlerde kullanılmaktadır. Bilgisayar destekli az sayıdaki farklı teknolojide robotik cerrahiden çok navigasyon ağırlıklı yöntemler esastır. Bu tekniklerde ameliyat öncesi planlama ve ameliyat içindeki yönlendirme daha basit ve daha fazla hataya açıktır. Hastanemizde kullandığımız robot kendi neslinin altıncısı olup ilk modellere göre daha gelişmiş yazılıma ve teknik yeteneğe sahiptir. İlk model sadece kısmi diz protezi ameliyatı (ünikondiler) için geliştirilmiş bir modeldi. Yaklaşık 15 yıllık bir süre içinde total diz protezi ve en son olarak da total kalça protezi için gerekli donanım eklenerek son halini almıştır. Bu haliyle ülkemizde mevcut en ileri teknolojiyle donatılmış tek robottur. Dünyadaki çeşitli hastanelerde Ağustos 2019 itibariyle 760 tane robot kullanılmakta olup bunların 620 tanesi ABD de, 65 tanesi Avrupa Birliği ülkelerinde, 64 tanesi de Asya Pasifik bölgesinde bulunmaktadır. Toplamda bu teknoloji ile yapılmış 80 bin den fazla ameliyat vardır. Bunların 70 bin e yakını ABD de yapılmış olup her gün yenileri eklenmektedir.
Robotik Protez Ameliyatını Kimler Yapabilir?
Robot teknolojisinin kullanılabilmesi için dünyada çeşitli merkezlerde kurslar düzenlenmektedir. Bu kurslara protez ameliyatlarında deneyim sahibi olan ortopedistler davet edilerek robot teknolojisinin işlevi ve çalışması hakkında dersler yapılmaktadır. Derslerin devamında her doktor gerçek diz ve kalça eklemleri üzerinde robot teknolojisi ile her üç protez ameliyatını birebir gerçekleştirmektedir. Kurs sonunda da kursa katılım belgelendirilmektedir. Bu aşamalardan geçtikten sonra robotik cerrahi ile protez ameliyatları yapılmaktadır.