Meme Kanserinde Erken Tanı

  • Home
  • Meme Kanserinde Erken Tanı
Meme Kanserinde Erken Tanı

Meme Dokusu

Meme dokusu, kas dokusu içermeyen, süt bezleri ve sütü meme başına taşıyan süt kanalları ile yağ ve bağ dokusundan oluşan, göğüs ön duvarında bulunan simetrik organdır.

Meme başı (Areola); her iki memenin merkezinde bulunan koyu renkli yuvarlak cilt bölgesidir.

Meme dokusu östrojen, progesteron ve prolactin hormonlarının etkisi altında artış ve azalış düzeylerine göre her ay gelişir, şişer ve süt üretimine hazır hale gelir. Bu hormonlar memenin gelişiminden, gebelik sonrası dönemde süt üretiminden sorumludur.

Meme Kanseri Bulguları

Meme KanseriMeme kanserinde, tedavinin başarı şansı erken tanıda yatmaktadır. Memedeki kitle/ler henüz daha bir kaç milimetre çapında iken basit tanı yöntemleri (mamografide görülebilir) ile tespit edilebilirler. Yetkin hekimlerde düzenli (mamografi, ultrason ve doktor muayenesi) meme takibi yaptıran hastalarda saptanması halinde tedavi sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Ayrıca her kadının kendi kendine meme muayenesi yapmasını bilmesi ve kendi memesi hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Ele gelen kitle: Meme kanserinde en sık görülen bulgu ele gelen kitledir. Bu kitlenin kist veya tümör olup olmadığının ayrımının yapılması önemlidir. Kitleler takip edilmeli ve gerektiğinde biyopsi ile tanıya gidilmelidir.

Meme başı akıntısı: Meme başından istemsiz olarak sıkmadan, kendiliğinden akıntı olması erken bulgu olabilir.

Meme başının içeri çekilmesi ve simetri bozulması: Özellikle meme başının hemen arkasında oluşan tümörler meme başının içeri doğru çekilmesi ve simetrinin bozulmasına yol açar.

Cilt bulguları: Meme üzerinde geçmeyen kızarıklık, yara, ülserasyon, meme cildinin portakal kabuğuna benzer bir görünüm alması, durumlarında bir hekime başvurulmalıdır.