1968 yılından itibaren diz ve kalça protezleri yapılmaya başlamıştır. Gelişen teknoloji ile protezlerin yapısal özellikleri de gelişmiştir. Ülkemizde de yaygın şekilde uygulanan cerrahi işlemler arasındadır.
Bunu iki ana başlıkta toplamak gerekir. İlki kişiye özel uygun protez boyutunun belirlenmesi diğeri normal eklem yapısına en yakın olarak protezin yerleştirilebilmesidir.
Bilgisayar destekli cerrahi, robotik ortopedi girişimlerinin temelini oluşturuyor. Hastanın MR veya bilgisayarlı tomografi ile sanal 3 boyutlu modelini oluşturmak, girişimin planlamasını ve hatta sanal uygulamasını bu model üzerinden yapmaktır. Böylece ameliyat öncesi yapılacak planlama ile hastada istediğimiz sonucu elde etmek mümkün oluyor.
Yanıt oldukça kolay; tabi ki doktor. Robot cerrahın yaptığı işlemin tamamlayıcı bir unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Zaten bizim çalışma şeklimiz buna en iyi örnektir. Çankaya Ortopedi grubu hekimlik hizmetini veriyor, Çankaya Hastanesi ise grubumuza robot temin etti. Yaptığımız işi daha kaliteli yapabilmemiz için tamamlayıcı olarak bu robotu aldı. Biz zaten protez uygulamalarımızı tecrübelerimizle birlikte gerçekleştiriyoruz. Robotik cerrahi ile kişiye uygun protezi uygun ölçümlerle kişinin anatomisine uygun haliyle uyguluyoruz.
İçerisinde akademisyenlerin de bulunduğu yaklaşık 14 ortopedi uzmanından oluşan grubumuzda kendi içerisinde branşlaşmış özellikli hizmetler verilmektedir. Haftanın iki günü akademik toplantı ve hasta konseyleri yapılmaktadır. Omurga cerrahisi, spor yaralanmaları ve diz cerrahisi, travma, artroplasti, çocuk ortopedisi, ayak ve ayakbileği cerrahisi, omuz cerrahisi gibi ortopedi alt dallarında uzmanlaşmış hekimlerimiz mevcut. Ortopedi ekibi eklem koruyucu cerrahi ve eklem protezleri konusunda yurtdışından da onaylanmış mükemmeliyet merkezidir (Center of Excellence). Yılda yaklaşık 600 adet protez cerrahisi yapılmaktadır. Aslında örneği olmayan ciddi bir profesyoneller ekibi dersek grubumuzu, özetle anlatmış oluruz.
Robotik sistem ile kalça ya da diz eklemindeki ileri derecede aşınmanın zarar verdiği eklem yüzeyi, çevreleyen sağlıklı doku ve bağları koruyarak protez ameliyatı yapılabilir. Eklemin sağlam bölümleri korunarak kısmi protez ameliyatları gerçekleştirilebilir. İlk adım hastaya özel cerrahi planlamadır. Ameliyattan önce, diz veya kalça ekleminizin üç boyutlu sanal modelini geliştirmek için bilgisayarlı tomografi taraması yapılır. Doktorunuz görüntüleri, kemik yapınızı, hastalığın ciddiyetini, eklem dizilimini ve çevresindeki kemik ve yumuşak dokuyu değerlendirmek için kullanır. Tomografi kesitleri üzerinden size özel yapılan planlama ile protezinizin en uygun boyutunu, yerleşimini ve dizilimini belirleyerek cerrahi planı hazırlar. Yani operasyon öncesi sanal olarak ameliyatınız tamamlanmış olur. Diğer önemli bir avantajı da, ameliyat sırasında canlı olarak alınan denge ve uzunluk verileridir. Ameliyat sırasında cerrah robotik olarak yapılan ölçümlerle, diz protezinde bağ dengesini ve kalça protezinde de bacak boyu eşitlenmesini hatasız olarak gerçekleştirebilir.
Bu konuda daha fazla bilgi almak için Robotik Diz ve Kalça Protezi Cerrahisi web sitemizi ziyaret ediniz.
Web Site Güncelleme: 15.05.2024 Sitede yer alan içerikler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Şikayetleriniz için doktorunuza başvurunuz. Web Development RamazanCAN