Kalça ve diz eklem protez cerrahisinde ağrısız, konforlu, güvenilir çözümler sunuyoruz. Dizde bozulmuş alanlara özgü kalınarak bozulmamış diz diğer yapıları korunarak en uygun protez uygulanabiliyor.
Robot Teknolojisinin Katkısı
Robot teknolojisi aslında hasta ile doktor arasında destek görevi görüyor. Şöyle ki; hastaya en uygun protez uygulaması için tomografi görüntüleri verileri bilgisayara yükleniyor. Burada geliştirilmiş programlama metotları ile ölçümler yapılıp hastaya özel doğru açılar, protez yerleşkesi planlanır. Ameliyat öncesi sanal olarak protez işleminiz yapılmış olur. Ortopedist bu veriler ile kemik kesilerini tamamlayıp uygun protezi yerleştirir. Robot ölçümlendirilmiş hasta verileri ile ortopedist arasında destek sağlar.
Protez Cerrahisindeki Robot Teknolojisinin Diğer Robot Teknolojilerinden Farkı
Robotik cerrahi teknolojinin ilerlemesi ile farklı birçok cerrahide kullanılır hale gelmiştir. Diğer cerrahilerde kullanılan robot teknolojisinde önceden bir ölçüm yapmanız gerekli değildir. Protez cerrahisinde ise ölçümler mutlaka gereklidir. Zaten cihaz bu ölçümlere göre işlem yapmanıza izin verir. Robot cerrahın bu ölçüler dışına çıkmasına olanak vermediği için hesaplanmış verilerde, protez uygulanır.
Protez Cerrahisinin Başarısını Belirleyen En Önemli Faktörler
En önemli iki faktör kişiye uygun protezin tespiti ve tabi ki bu protezin anatomik olarak doğru yerleştirilmesidir. Normalde cerrah bu faktörleri tecrübesi ile beraber ideale en yakın haliyle belirler ve uygular. Robot teknolojisi bu belirlemeyi ameliyat öncesi sağlamakla beraber ameliyat esnasında en doğru şekilde protezin yerleşmesini sağlamaktadır. Diz protezlerinde bağ dengesi kalça protezinde ise bacak boyu eşitliği hatasız olarak yapılmış olur.
Uygulama
Diz ameliyatlarında yerleştirilecek protezlerin sağlıklı çalışması üç boyutlu düzlemde tam uyum ile mümkündür. Robotik olmayan diz protezi cerrahisinde kesi blokları kullanılarak anatomik referans noktaları üzerine yerleştirilerek işlem yapılır. Robotik cerrahide protezin yerleşeceği alan robot kol desteği ile hassas şekilde yontularak protez kemiğe tam uyumlu olarak konumlandırılır. Diz eklemi bağ dengesi, protezin yerleşimi gerçek zamanlı veriler eşliğinde hatasız olarak gerçekleştirilir.
Kalça protezi dört parçalı olup bu parçaların doğru düzlemde yerleştirilmesi çok önemlidir. Ameliyat öncesi kalça eklem tomografi görüntüleri üzerinden yapılan hesaplamalar üzerinden kişiye en uygun protez ve yerleşimi sağlanmaktadır.
Ameliyattan Sonrası
Cerrahi sonrası ilk gün ilk adımlarını atarlar. Erken mobilizasyon sağlanır. Ağrı kontrolü en etkin şekilde sağlanır. Hastane yatışı süresinde fizyoterapistlerimiz eşliğinde egzersiz programı uygulanır. İki gece yatış sonrası hareket kabiliyetleri kazandırılmış olarak taburcu edilirler.
Protezlerin ömrünü etkileyen en önemli faktör aşınmadır. Aşınmanın önüne geçmek yüksek teknolojili ürün kullanmak ve bu ürünleri en uyumlu şekilde yerleştirmektir. Robot teknolojisi bu açıdan da istenilen en ideal sonucu sağlamaktadır.
PROTEZ AMELİYATLARINDA ROBOT KULLANIMI
Gelişmiş robotik teknoloji kullanımı,
Yüksek çözünürlüklü, hastaya özgü görüntüleme sistemi ile ameliyat sırasında detaylı planlama olanağı,
Dizin yalnızca hasarlı olan bölümüne hassas bir şekilde protez yapılabilmesi,
Doku travmasının azaltılması,
Sağlıklı kemik stokunun korunması,
Dizdeki tüm bağların korunması,
Daha doğal bir diz hissi vermesi,
Hızlı ve ağrısız iyileşme,
Günlük hayata dönebilme,
İmplantların yüksek doğrulukta yerleştirilmiş olması nedeni ile protezin ömrünün uzaması.