Çocuklarda Beta

  • Home
  • Çocuklarda Beta
Çocuklarda Beta

Boğaz ağrısı ve ateş; çocuğunuzda en sık karşılaştığınız enfeksiyon hastalığıdır. Boğaz enfeksiyonları, genel olarak çoğunluğu bademcik enfeksiyonudur, yüzlerce mikrobik ajan tarafından oluşturulabilir. Bunlar, çoğunlukla viruslar, kısmen de bakteriler tarafından oluşturulur. Boğazdaki bakteriyel enfeksiyonların %30’u halk arasında beta diye bilinen A Grubu Beta Hemolitik Streptokok’lar (AGBHS) tarafından oluşturulur. Tedavi edilsin veya edilmesin, boğazdaki bütün enfeksiyonlar er veya geç geçer. Beta (AGBHS) da geçer. Ancak, tedavi edilmeyen hastaların %2’sinde, beta, boğazdaki enfeksiyonun geçmesinden bir süre sonra sistemik komplikasyonlarla kendini gösteririr, bunlar:Çocuklarda Beta

  • Romatizmal Kalp Hastalığı: Tek sebebi tedavi edilmemiş boğazdaki beta enfeksiyonudur. Hastalık genelde kalp kapaklarına yerleşir. Hastalığın geri dönüşü yoktur. Kalp yetmezliğne kadar giden klinik tablolara yol açar. Günümüzdeki kalp kapakçığı hastalarının çok büyük çoğunluğunda sebep budur. Nefes darlığı, ateş ve yorgunluk en önemli belitisidir.
  • Eklem Romatizması: Betanın eklemleri tutmasına bağlıdır. Akut eklem romatizması olarak adlandırılan hastalığın tek sebebi betadır.
  • Böbrek Tutulması(Nefrit): Vücudun, beta mikrobuna karşı şiddetli cevabı sonucu gelişen ve böbrek yetmezliğine kadar giden tablodur. Öldürücür. Göz kapaklarında, yüzde, ellerde ve ayaklarda şişlik ile kendini gösterir. Böbrek fonksiyon tesleri olan üre ve kreatinin yükselir. İdrar, kanın idrara karışmasına bağlı kırmızıdır.

Genellikle bahar aylarında daha sık görülen beta, 5-15 yaşlar arasında pik yapar. Komplikasyonlar da daha çok bu yaşlarda görülür. Beta, hava yolu ve yakın temasla bulaşır. Tedavi başladıktan sonra ilk 24 saat bulaşıcılık devam eder, bulaşıcılık döneminde hasta çocukların diğer çocuklarla teması kesimeli ve okula gönderilmemelidir.

Hastalık, boğaz ağrısı, ateş, üşüme-titreme, halsizlik ile kendini gösterir. Ağızda enfeksiyon kokusu vardır. Boğazda beta olup olmadığını anlamanın altın standart tek tetkik yolu boğaz kültürüdür. Boğaz kültürünü mutlaka hekim kendisi almalıdır ve güvenilir bir laboratuarda tetkik edilmelidir. Laboratuarın aldığı boğaz kültürüne güvenilmez.

Beta, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir boğaz enfeksiyonudur. Allerjisi olmamak şartıyla penisilin grubu ilaçlar kullanılır.

Annelere Tavsiyeler:

  1. Özellikle 38.5’in üzerinde ateş ile seyreden boğaz enfeksiyonlarında hemen doktora koşun, boğaz kültürü alınmadan tedavi başlamayın.
  2. Beta saptanan çocuklarınızı bulaşıcılığı geçinceye kadar, yani tedavi başladıktan sonra ilk 24 saat okula göndermeyin.
  3. Kendi kendinize antibiyotik kullanmayın.
  4. Kültürü doktorunuza aldırın.
  5. Hastalık yokken alınan boğaz kültüründe beta saptanması taşıyıcılık anlamına gelir. Taşıyıcıların kendisine beta zarar vermez ve etrafa da bulaştırmazlar. Taşıyıcılar tedavi edilmez.
  6. Okullarda beta taraması yapmak gereksizdir ve ticaridir. Kültürde beta çıkan ve şikayeti olmayan çocuklar tedavi edilmez.

Anneler, ateşli boğaz enfeksiyonu geçiren çocuğunuzu boğaz kültürü aldırmadan tedavi ettirmeyin.