Çocuklarda ve gençlerde görülen kanama genelde burnun ön bölgesinden olur ve tekrarlayıcıdır, kısa sürelidir. Yaşlılarda genellikle kanama burnun arka kısmındadır, altta yatan bir sebep vardır, şiddetlidir ve tehlikelidir.
Birçok sebep burun kanamasına yol açar. Travma, burun kırığı, burun ameliyatları, burun kaşıma, karıştırma, burun orta bölmesi (septum) eğiklikleri, enfeksiyon, iyi ve kötü huylu tümörler kanamanın belli başlı sebepleridir. Ayrıca kanamaya sebep olan sistemik hastalıklar da vardır. Bunlar, pıhtılaşmayı bozan kan hastalıkları, damar sertliği ve yüksek tansiyon olarak sayılabilir.
Ön burun kanamalarında öncelikle hastanın burnunu fazla basınç uygulamadan, baş ve işaret parmağı arasında 5 dk tutması önerilir. Başın dik olması daima faydalıdır. Gerekirse bu işlem burun içerisine fındık büyüklüğünde katlanmış pamuk konarak ta yapılabilir. İnatçı kanamalarda çeşitli koterizasyon yöntemleri uygulanabilir. Sonuç alınamayan vakalarda sünger yapılı hazır tamponlar burnun ön bölgesine konur.
Arka burun kanamalarında sistemik sorunlar çözülmeye çalışılırken, endoskopik koterizasyon veya arka tampon uygulamaları ile kanama kontrol altına alınmaya çalışılır.
Eğer kanama arkadan ise acilen en yakın hastaneye başvurunuz.