Anestezi, ağrısız ve güvenli bir ameliyat için kişinin ağrı duymasının çeşitli ilaçlar yardımı ile engellenmesidir. Böylece, hem kişi ağrı duymaz, hem de cerraha rahatça çalışabileceği bir ortam yaratılır.
Anestezi, anestezi uzmanı olan doktorlar tarafından verilir. Modern monitörler, daha iyi ilaçlar ve en önemlisi bunları kullanabilecek anestezi uzmanlarının varlığı anesteziyi gün geçtikçe daha güvenilir hale getirmektedir. 1982’de anesteziye bağlı ölümler 1/10000 iken, günümüzde bu oran 1/200000’dir. Ameliyat boyunca kalp atımı, ritmi, kan basıncı, kandaki oksijen miktarı gibi tüm yaşamsal fonksiyonlar, kanamalar ve verilecek sıvılar anestezi doktorunca yakından izlenir ve bu fonksiyonların devamı sağlanır.
Anestezi yöntemi, anestezi doktoru tarafından hastanın genel durumu, fizik muayenesi, hastalıkları, ameliyat yeri, süresi ve hastanın tercihi göz önüne alınarak belirlenir.
Derin bir uyku durumuna benzeyen genel anestezi, bilinci ve ağrı duyusunu ortadan kaldırır. Genelde hızlı etki eden bir uyku ilacının serumla birlikte verilmesi anesteziyi başlatır. Ameliyatın uzunluğuna ve tipine göre eklenen diğer ilaç ve gazlarla anestezi sürdürülür. Çoğu ameliyatta solunumun desteklenmesi amacıyla yerleştirilen soluma maskesi ve/veya soluma borusu (tüp) ile sürekli olarak oksijen ve gaz halindeki anestezik madde verilir. Hasta bu işlemleri hatırlamaz. Ameliyat sonunda oksijen dışındaki ilaçlar kesilir, takılan tüp veya maske çıkarılır ve hasta uyandırılır. Ameliyat sonrası ağrılar için gerekli önlemler anestezi doktorunca alınır. (PCA gibi)
Genel anesteziden sonra bulantı ve kusma (%10), boğaz ağrısı (%10), tansiyon düşüklüğü (%3), anormal kalp ritmi (%1), yüksek tansiyon (%1) gibi yan etkiler olabilir.
Genel anesteziden farklı olarak hasta uyanıktır. Ancak hastanın heyecanını gidermek için bazı sakinleştirici ilaçlar verilebilir (sedasyon). Özel iğneler vasıtasıyla vücudun belli bir yerinin duyusu ortadan kaldırılır. Hava yolunun korunmasını sağlama avantajından dolayı bazı durumlarda (örneğin hasta toksa veya solunumla ilgili problemleri varsa) daha güvenilirdir. Ayrıca ameliyat sonrası duyu kaybı bir süre daha devam edeceğinden ağrı daha geç başlar.En sık kullanılan tipleri:
Vücudun yalnızca küçük bir bölümünün uyuşturulmasıdır. Abse boşaltılması, dikiş atılması gibi durumlarda tercih edilir.
Duruma göre bütün bu anestezi yöntemlerinin kombine bir şekilde kullanılması da söz konusu olabilir.
Ağrı pompası, ameliyat sonrası hastaların ağrılarında, tüm dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan en etkili ağrı kesme yöntemlerinden biridir. Hastaya uygun hazırlanmış ilaç, hastanın kendisinin kullanabileceği ufak bir düğmeye basması sonucu damardan veya epidural kataterden gönderilir ve sabit bir düzeye ulaşan ilaç ağrıyı dindirir. Hastaların oldukça memnun kaldığı, son derece konforlu ve güvenli bir yöntemdir.
Web Site Güncelleme: 15.05.2024 Sitede yer alan içerikler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Şikayetleriniz için doktorunuza başvurunuz. Web Development RamazanCAN