Allerjik rinitte genetik ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. Kişide allerji gelişebilmesi için o ajana maruz kalıyor olması gerekmektedir. Kişide allerjiyi düşündüren yakınmalar, hapşırma, göz yaşarması, burunda tıkanma, kaşıntı ve burun akıntısıdır. Olası ajanla karşılaştığında bu yakınmalar tekrarlar. Burun akıntısı şeffaf ve beyazdır.
Allerjik rinit mevsimsel olabilir veya yılboyu sürebilir. Toz, küf, hayvan tüyü, yıl boyu şikayetlere yol açarken, ağaç, çimen ve yabani ot polenleri mevsimsel allerjik rinite yol açarlar. Hastanın hikayesi ve iyi bir endoskopik muayene ile hastaların çoğunda teşhis konur. Hasta sürekli geçmeyen veya sık tekrarlayan nezle halinden yakınır. Yakınmalar açık havada ve rüzgarlı havada artar.
Muayenede burun mukozası soluk ve şiştir. Mukoza üzerinde beyaz akıntı vardır. Cilt testleri ile ve bazı özel kan tetkikleri ile tanı desteklenebilir. Tedavide allerji yapan etkenden uzak durmak önerilse de her zaman mümkün değildir. Evde kapı ve pencereler kapalı olmalıdır. Tüylü, pamuklu, yünlü yastık ve yorganlar yerine sentetik olanlar kullanılmalıdır. Hasta odasında halı, kilim ve kitap bulunmamalıdır. Perdeler sık yıkanmalıdır. Evde hayvan beslenmemelidir.
Burun içine sıkılan kortikosteroidler çok etkilidir. Antihistaminik ilaçlarla birlikte kullanılabilirler. Halk arasında aşı olarak bilinen immünoterapi yapılabilir. Kalıcı yileşme immünoterapi ile nadirdir ve 3-5 yıl tedavi devam eder. Burun içine sıkılan ve kortizon içeren spreylerin sistemik hiçbir yan etkisi yoktur ve yıllaraca kullanılabilir. İmmünoterapi önerilmez.