Robotik Cerrahi ile Ünikompartmantal Diz Protezi

  • Home
  • Robotik Cerrahi ile Ünikompartmantal Diz Protezi
Robotik Cerrahi ile Ünikompartmantal Diz Protezi

Hangi hastalar için uygundur?

İki ayrı hasta grubunun ünikompartmantal diz protezi için uygun olduğu söylenebilir. Birinci grupta dizin iç (medial) veya dış (lateral) kesiminde ileri evre kireçlenme (osteoartrit) olup yaşı nispeten daha genç gruptaki hastalardır. Ortalamada 10-15 yıl konforlu ve yüksek fonksiyonel seviyede diz eklemi sağlayıp zaman içinde yıprandığı zaman total diz protezine geçiş yapılabilecek kaliteli zaman kazandırıcı bir ameliyattır.

İkinci grup hastalar ise ileri yaşta yine dizinde bölgesel bir aşınma, kireçlenme olanlardır. Bu hastalardaki avantajı ameliyatın total diz protezine kıyasla daha az kan kaybı, daha az doku hasarı ve ameliyat sonrası rehabilitasyonun daha kolay ve hızlı olması ile birlikte kullanım ömrünün bir revizyon ameliyatına ihtiyaç bırakmadan yaşam boyunca kullanılabilmesidir.

Neden ünikondiler diz protezinde robotik cerrahi tercih edilmektedir?

Ünikondiler diz protezinin hareket ve çalışma prensipleri normal diz ile aynıdır. Sonuçta hastanın normal diz hareketlerine sahip olması beklenir. Bu nedenle de yüksek aktivite seviyesine sahip orta yaş grubunda olup dizinde bölgesel bir kireçlenme yaşayan hastaların tekrar yüksek aktivite seviyelerine ulaşması hedeflenmektedir. Ameliyatın şaşmaz bir hassasiyetle ve kesinlikle yapılması bu sonuçlara ulaşılmasında anahtardır. Robotik cerrahi bizlere her ameliyatın plana uygun şekilde yapılmasını garanti eder.

Ünikondiler diz protezi yapılacak olan bölgenin bilgisayara tanımlanması ve daha önceden yüklenmiş olan üç boyutlu model ile eşleştirilmesi.



Herhangi bir kemik kesisi yapılmadan önce protezin yerleşim planı üç boyutlu bilgisayar modeli üzerinde sanal olarak yapılmaktadır. Bu aşamada protezin sağlam kemik bölgeler üzerine yerleştirilmesi garantiye alınırken protezin boyutu ile kemiğe uyumu da tam olarak görülmektedir.



Bir sonraki aşamada protezin diz hareketleri sırasında diz çevresi bağ ve yumuşak dokuların dengesi üzerinde nasıl etkileri olacağı dizin doğal açıları içerisinde test edilip görüntülenmektedir. İdeal yumuşak doku dengesi yakalanana kadar protezin yerleşiminde ve boyutunda istenen düzeltmeler yapılabilmektedir.



Bu aşamalarda tatminkâr sonuçlar görüldükten sonra ameliyatın kemikleri kesme ve tıraşlaması aşamasına geçilerek protezin yerleştirileceği alan hazırlanır. Robot kolu yardımı ile yapılan bu müdahalelerde planın dışına çıkılması olası değildir ve milimetrik hassasiyette kemik hazırlığı tamamlanır. Daha sonra protez bu alanlara yerleştirilir. Bu kesinlik ve hassasiyetle yerleştirilmiş bir protez hastanın normal diz fonksiyonlarını tekrar kazanması için anahtardır.

Bu konuda daha fazla bilgi almak için Robotik Diz ve Kalça Protezi Cerrahisi  web sitemizi ziyaret ediniz.